Javna rasprava o Nacrtu zakona o zabrani diskriminacije

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo je u prostorijama NVO „Nova šansa u Novom“ javnu rapravu o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije. Utvrđene izmjene i dopune prezentovala je Generalna direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević-Marović sa saradnicima.

Ona je rekla da je riječ o krovnom zakonu za regulisanje pravila ponašanja koja će spriječiti diskriminaciju a uvedene su i značajne novine. Jedna od njih je što je rasna diskriminacija proširena i na oblast religije, obrazovanja, vaspitanja, stanovanja, zdravstvenu zaštitu…Takođe , vjera i rasa su ovim Nacrtom razdvojeni a uvedeno je uznemiravanje video ili audio nadzorom. Dodatno su unapređene kaznene odredbe, proširen njihov obim i za očekivati je da će, po riječima Radoćević-Marović, ova oblast na pravi način biti regulisana.

Javnoj raspravi u Herceg Novom prisustvovali su članovi „Nove šanse u Novom“ koji su pokazali i interesovanje za novine kojima će se oblast diskriminacije pravno regulisati i suzbiti. U ime Opštine Herceg Novi prisustvovala je savjetnica za rodnu ravnopravnost Branka Božović–Grubor a goste je pozdravila predsjednica naše NVO Vesna Odalović. Ona je zahvalila Ministarstvu na tome što je jedna od javnih rasprava održana u prostorijama „Nove šanse u Novom“ čime nam je još jednom ukazano na praćenje ali i vrednovanje rada naše organizacije od strane Ministarstva.

Objavljeno 24. 07. 2016.

Scroll to Top