2. Izložba

Radove nastale u okviru projekta „Podrška u stvaranju novih vještina i znanja osoba sa invaliditetom“ uspješno smo predstavili naizuzetno dobro posjećenoj izložbi koja je organizovana u Spa Galeriji Instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu. Od početka realizacije u projekat su uključeni Maja Kosić, Željko Banićević, Aleksandar – Saša Avramović, Radenko Andrić, Stevo Milošević, Bojana Matijašević, Darko Bergman i Josip Renić članovi naše NVO…

Zahvaljujući tradicionalno dobroj organizaciji predsjednice naše NVO Vesne Odalović savladane su mnoge tehnike pa smo na izložbi predstavili razne predmete izrađene od recikliranog papira. Veoma nas raduje da su se naše korpe i korpice, kutije i kutijice, torbe, podmetači, blokovi raznih veličina, podsjetnici, blokovi, privjesci, ramovi za slike i drugi predmeti kao i fotografije obrađene posebnom tehnikom u Digitalnoj štampariji svidjeli posjetiocima, tako da je i prodaja bila dobra. Svakako nam je i to dio priznanja jer nam je, posebno kada se projekat približava kraju, novac potreban da nastavimo sa radom. U svaki predmet utkali smo mnogo ljubavi i sada je prenosimo na sve one koji nas podržavaju, uz zahvalnost i nadu da ćemo nastaviti.

Našu izložbu otvorila je direktorica hercegnovskog Biroa rada Maja Bakrač koja nije skrivala zadovoljstvo što je uspješnom realizacijom ovog projekta nastavljena dugogodišnja izuzetno kvalitetna saradnja Zavoda za zapošljavanje Crne Gore sa NVO ”Nova šansa u Novom”.Ona je izrazila zadovoljstvo što naša NVO već osam godina doprinosi profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom kroz kontinuirano održiv sistem podrške u razvijanju novih vještina i znanja kroz edukaciju kako bi se lakše odgovorilo zahtjevima tržišta. Ovo je primjer dobre prakse i trebalo bi da bude poziv i drugim poslodavcima da budu društveno odgovorni, da uzmu učešće u sličnim projektima i tako motivišu i dodatno osnaže osobe sa invaliditetom koji su, po riječima Bakračeve, u najslabijij poziciji na tržištu rada. Ona je istakla da je u svaki predmet utkano puno ljubavi i rada, da je asortiman izuzetno raznovrstan i maštovit i da je, uz dobru posjećenost izložbe i veliko interesovanje, zapravo srušio prepreke za uključivanje na tržište rada i zapošljavanje teže zapošljivih lica. Izrazila je nadu da će društvena odgovornost biti sve veća a zapošljavanje OSI u porastu uz, kako je rekla, nastavak podrške Zavoda za zapošljavanje CG.

U ime svih nas prisutnima se zahvalila predsjednica naše NVO Vesna Odalović podsjetivši da brojimo oko 130 članova, da je naša NVO počela sa radom sa devet članova a sada kroz našu NVO dnevno prođe 50 ljudi. Tražili smo svoje mjesto u društvu i nalazimo ga strpljivim i predanim radom i dokazujemo da su naši članovi društveno korisni. To je dokazala I izložba rukotvorima I marketinški material koji u štampariji mladi rade uspješno, u korak sa savremenim tehničkim I dizajnerskim dostignućima. Na izložbi su predstavljene i slike urađene na kanvasu u raznim dimenzijama. Vesna Odalović je podsjetila i da se u okviru naše NVO organizuju brojne psihološke, fizioterapeutske, muzike u druge radionice. Naše ambicije ne jenjavaju, mlade OSI su ohrabrene i njihova radost zbog angažovanja kod nas podstrek su da nastavimo sa njihovim angažovanjem u upošljavanjem.Veoma nam je značajna i prezentacija naših radova tako da nam izložba u Institutu puno znači. Zahvaljujemo se i rukovodstvu Instituta u Igalu i Željku Vaviću.

Veliko interesovanje za našu izložbu dodatno nas je motivisalo. Vidimo se uskoro.

Objavljeno 19. 10. 2016.