Sistemska rešenja u boji osnog položaja na tržištu rada

Istraživanje “Položaj OSI u Boki Kotorskoj”, koje je NVO Nova šasa u Novom sprovela  krajem prošle godine u okviru projekta “Nova znanja za novi početak osoba sa invaliditetom”, predstavljeno je danas (srijeda, 26. februar) na Okruglom stolu koji je organizovan u prostorijama Fakulteta za menadžment u Meljinama.

Cilj istraživanja bio je da se utvrdi kakav je položaj OSI na tržištu rada Boke, njihov ukupan broj sa raspoloživim potencijalima, kao i ambijent za njihovo zapošljavanje, navode iz Nove šanse u Novom. Kako je rekla Dejana Ponoš, predsjednica NVO Arhimed koja je sprovela istraživanje,

osnovni nalazi pokazuju da u Boki; u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu, ukupno ima 177 nezaposlenih OSI, što je 0,063% u odnosu na 11 173 ukupno nezaposlenih OSI u CG.

– Istraživanje je pokazalo da se OSI suočavaju sa otežanim zapošljavanjem, neprepoznavanjem njihovih potencijala na samom tržištu rada, predrasudama poslodavaca o njihovim radnim sposobnostima, barijerama u procesu obrazovanja, limitiranom socijalnom participacijom, onemogućenim fizičkim pristupom velikom broju institucija, kao i sa predrasudama kulturološke prirode. Kod dijela OSI je prisutna je i niska motivacija za radno angažovanje i profesionalnu

rehabilitaciju, napredovanje u https://radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2020/02/O-1-300x225.jpgobrazovanju i slično, ali je ona uglavnom uslovljena nedostacima na tržištu rada, polju obrazovanja i infrastrukturnom ambijentu.

I pored svih poteškoća najviše OSI zaposleno je u Herceg Novom; više nego u Kotoru i Tivtu zajedno.

– U Boki samo dvije NVO i jedna javna ustanova  zapošljavaju OSI, što upućuje na zaključak da ne postoji dovoljan senzibilitet kod većih poslodavaca, uprkos beneficija, ali i zakonskih obaveza. Polovina ispitanika posao traži duže od pet godina, a 77% ispitanika je prilike za zapošljavanje ocijenilo kao veoma nepovoljne ili nepovoljne. Takođe, za zaposlene OSI kvalitet života bi se značajno poboljšao uz bolju dostupnost liječenju i uz veću dostupnost savremenih medicinskih pomagala, navodi se, između ostalog, u Izvještaju.

Lokalne samouprave i opštinski Biroi rada treba da identifikuju potencijalne poslove koje mogu obavljati OSI, da organizuju stalne kontakte između potencijalnih poslodavaca i OSI. Takođe, kako se navodi, kroz formiranje opštinskih Kancelarija za OSI stvorila bi se mogućnost da se upoznaju sa svojim pravima po pitanju zakonskih uslova i informisanja o oblicima finansijske pomoći, vidovima neformalnog obrazovanja i svim pitanjima koja će im olakšati život i stvoriti uslove da ga kvalitetno iskoriste.

Predsjednica NVO Nova šansa u Novom, Vesna Odalović, izrazila je žaljenje što se u okviru projekta koji je u toku prijavio mali broj OSI u Kotoru i Tivtu. Štamparija ove NVO na Toploj je prva digitalna štamparija u Crnoj Gori u kojoj rade, potpuno samostalno, mladi OSI i, kako uspješno opstaju već čitavu deceniju,  pravi su dokaz da mladima treba dati šansu i osposobiti ih za što kvalitetniji život.

Željko Stožinić iz Biroa rada Herceg Novi smatra da poslodavci često ne znaju šta je OSI. Oni ih stalno informišu o potencijalima, ali i jedan broj OSI ne želi da se angažuje, a najčešći razlog je strah da li će biti dobri na poslu. Na primorju je problem i što većina poslodavaca ne radi van sezone.

Dekan Fakulteta za menadžment Irena Petrušić podsetila je da je studiranje OSI u ovoj ustanovi besplatno. Trudili su se da sve prilagode i otklone barijere za njihovo nesmetano kretanje, a zadovoljstvo je izrazila i rezultatima OSI na kursevima informatike i engleskog jezika koje organizuju u okviru zajedničkog projekta sa NVO Nova šansa u Novom.

Dr Sonja Vasić je rekla da postoje uvijek isti problemi i da se oni sporo rješavaju. Osnovni problem je marginalizovanje OSI kroz nedovoljno informisanje, fizičke barijere i na druge načine. Smatra da je potrebno povesti računa o tome kako NVO koje rade sa OSI troše novac i objelodaniti koliko je novca dato, kao i da zajednički treba podržati sve projekte koji OSI pripremaju za zapošljavanje.

Sistemsko regulisanje stručnog osposobljavanja neophodno je za veće zapošljavanje mladih OSI i na današnje skupu u Meljinama istaknuta je nada da će Istraživanje o položaju OSI u Boki pomoći , kako je rečeno, kreatorima politika da kvalitetno tretiraju ovu problematiku.

Objavljeno: 26. 02. 2020. godine

Scroll to Top