Системска решења у боји осног положаја на тржишту рада

Истраживање “Положај ОСИ у Боки Которској”, које је НВО Нова шаса у Новом спровела  крајем прошле године у оквиру пројекта “Нова знања за нови почетак особа са инвалидитетом”, представљено је данас (сриједа, 26. фебруар) на Округлом столу који је организован у просторијама Факултета за менаџмент у Мељинама.

Циљ истраживања био је да се утврди какав је положај ОСИ на тржишту рада Боке, њихов укупан број са расположивим потенцијалима, као и амбијент за њихово запошљавање, наводе из Нове шансе у Новом. Како је рекла Дејана Понош, предсједница НВО Архимед која је спровела истраживање,

основни налази показују да у Боки; у Херцег Новом, Котору и Тивту, укупно има 177 незапослених ОСИ, што је 0,063% у односу на 11 173 укупно незапослених ОСИ у ЦГ.

– Истраживање је показало да се ОСИ суочавају са отежаним запошљавањем, непрепознавањем њихових потенцијала на самом тржишту рада, предрасудама послодаваца о њиховим радним способностима, баријерама у процесу образовања, лимитираном социјалном партиципацијом, онемогућеним физичким приступом великом броју институција, као и са предрасудама културолошке природе. Код дијела ОСИ је присутна је и ниска мотивација за радно ангажовање и професионалну

рехабилитацију, напредовање у https://radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2020/02/O-1-300x225.jpgобразовању и слично, али је она углавном условљена недостацима на тржишту рада, пољу образовања и инфраструктурном амбијенту.

И поред свих потешкоћа највише ОСИ запослено је у Херцег Новом; више него у Котору и Тивту заједно.

– У Боки само двије НВО и једна јавна установа  запошљавају ОСИ, што упућује на закључак да не постоји довољан сензибилитет код већих послодаваца, упркос бенефиција, али и законских обавеза. Половина испитаника посао тражи дуже од пет година, а 77% испитаника је прилике за запошљавање оцијенило као веома неповољне или неповољне. Такође, за запослене ОСИ квалитет живота би се значајно побољшао уз бољу доступност лијечењу и уз већу доступност савремених медицинских помагала, наводи се, између осталог, у Извјештају.

Локалне самоуправе и општински Бирои рада треба да идентификују потенцијалне послове које могу обављати ОСИ, да организују сталне контакте између потенцијалних послодаваца и ОСИ. Такође, како се наводи, кроз формирање општинских Канцеларија за ОСИ створила би се могућност да се упознају са својим правима по питању законских услова и информисања о облицима финансијске помоћи, видовима неформалног образовања и свим питањима која ће им олакшати живот и створити услове да га квалитетно искористе.

Предсједница НВО Нова шанса у Новом, Весна Одаловић, изразила је жаљење што се у оквиру пројекта који је у току пријавио мали број ОСИ у Котору и Тивту. Штампарија ове НВО на Топлој је прва дигитална штампарија у Црној Гори у којој раде, потпуно самостално, млади ОСИ и, како успјешно опстају већ читаву деценију,  прави су доказ да младима треба дати шансу и оспособити их за што квалитетнији живот.

Жељко Стожинић из Бироа рада Херцег Нови сматра да послодавци често не знају шта је ОСИ. Они их стално информишу о потенцијалима, али и један број ОСИ не жели да се ангажује, а најчешћи разлог је страх да ли ће бити добри на послу. На приморју је проблем и што већина послодаваца не ради ван сезоне.

Декан Факултета за менаџмент Ирена Петрушић подсетила је да је студирање ОСИ у овој установи бесплатно. Трудили су се да све прилагоде и отклоне баријере за њихово несметано кретање, а задовољство је изразила и резултатима ОСИ на курсевима информатике и енглеског језика које организују у оквиру заједничког пројекта са НВО Нова шанса у Новом.

Др Соња Васић је рекла да постоје увијек исти проблеми и да се они споро рјешавају. Основни проблем је маргинализовање ОСИ кроз недовољно информисање, физичке баријере и на друге начине. Сматра да је потребно повести рачуна о томе како НВО које раде са ОСИ троше новац и објелоданити колико је новца дато, као и да заједнички треба подржати све пројекте који ОСИ припремају за запошљавање.

Системско регулисање стручног оспособљавања неопходно је за веће запошљавање младих ОСИ и на данашње скупу у Мељинама истакнута је нада да ће Истраживање о положају ОСИ у Боки помоћи , како је речено, креаторима политика да квалитетно третирају ову проблематику.

Objavljeno: 26. 02. 2020. godine

Leave a Comment

Your email address will not be published.