Svjetski dan osoba sa autizmom

Dječiji Dom “Mladost” Bijela-Servis Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, O.Š Ilija Kišić i NVO Nova šansa obilježili su Svjetski dan osoba sa autizmom (2.april). Nakon okupljanja na terasi Gradske kafane,koja je pripremila posluženje, djeca i njihovi pratioci su se uputili na Trg Nikole Đurkovića, odakle su puštanjem plavih balona obilježili podsjetili na ovaj datum ali i doprinijeli jačanju i svjesnosti o autizmu.

Dan osoba sa autizmom mi obilježavamo svake godine i u školi, a izuzetno sam pozdravio i ovu zajedničku akciju, rekao je direktor O.Š. „Ilija Kišić“ Đorđije Radović.

Okupili smo i djecu i osobe sa autizmom, tu su i djeca iz Tivta koji su kod nas u školi… Divno je da se i na ovakav način predstavimo građanima Herceg Novog, da kažemo da ima djece sa autizmom, da su oni dio nas i mi dio njih, da treba da im svima damo šansu…Lijepo je što je trg pun, a djecu koja nažalost imaju ovaj ili slične probleme, treba da prihvatimo takve kakvi jesu, da ih naučimo da to i oni prihvate normalno, da se uključe u život i da pokušaju sa ostalim ljudima i sa svojim porodicama da žive kako treba. Moram istaći da smo u školi, gdje imamo dvije grupe djece sa autizmom, izuzetno zadovoljni ako osjetimo boljitak djeteta makar i za nijansu, jer to djete osjeća, taj boljitak i prihvata a onda možete misliti kolika je radost njegovih roditelja. Tako iz godine u godinu, iz dana u dan, svakog dana smo sa njima i evo danas je mala kruna svega toga u čast 2. aprila, poručio je Radović.

Zahvaljujući i angažovanosti nas iz škole, kod nas rade dvije grupe po četvoro djece, njihovo obrazovanje je povjereno timu stručnjaka u kome su defektolozi, oligofrenolozi i somatopedi i, zahvaljujući razumijevanju Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva prosvjete imamo i šest asistenata. To je prava ekipa potpomognuta jednim brojem profesora iz redovog nastavnog procesa, a mislim da stvarno uspijevamo, na ponos nas kao radnika i profesionalaca, i na zadovoljstvo i djece i roditelja. Imamo i senzornu sobu i Montesori program. Stalno nastojimo da nabavljamo nešto novo, makar neku sitnicu, a pokušavamo i da u postojećim uslovima stvorimo što bolje uslove da djeca prihvate ono što im prenosimo i da ih što bolje usmjeravamo prema kvalitetnijem životu, objasnio je Radović.

I većina članova „Nove šanse“ učestvovala je u akciji, potvrdila je predsjednica Vesna Odalović.
„Nova šansa“ već sedmu godinu tradicionalno obilježava Svjetski dan osoba sa autizmom i drago mi je što su nam se ove godine pridružili i OŠ „Ilija Kišić“ i Dječji dom „Mladost“ iz Bijele, tako da smo dosta brojni, a ima i puno Novljana koji su nas podržali što nam je posebno drago. Izašli smo na trg,a dosad je to uvijek bilo u našim prostorijama na Toploj, to smo uradili sa željom da nas više Novljana vidi, da se malo bolje razumijemo i objasnimo zašto je važan Dan osoba sa autizmom.


Odalović podsjeća da će 5. aprila u Podgorici biti organizovan Sajam zapošljavanja osoba sa invaliditetom.
Dobili smo poziv od Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i naravno da ćemo ići jer su oni jedan od naših glavnih donatora, svesrdno podržavaju svaku našu aktivnost u svakom momentu, isto kao i naša opština, tako da smo stvarno prezadovoljni. Za period koliko „Nova šansa postoji, od 2008. godine do sada mi već imamo 25 projekata iza nas, što je značajan broj. Posebno se možemo pohvaliti da trenutno, pored onih pet koji su u štampariji, zapošljavamo još 11 lica sa invaliditetom u našoj radionici. Od njih 11, osmoro će biti zaposleno; znači 16 lica sa invaliditetom biće zaposleno u „Novoj šansi“ što je značajan broj i za Crnu Goru, a ne samo za Herceg Novi. Imamo brojne radionice u popodnevnim satima, čak i subotom i nedeljom, učimo ih domaćinstvu i nekim kreacijama, često su i roditelji koji učestvuju u svim tim našim aktivnostima. „Nova šansa“ se stvarno širi i prepoznati smo, iako imamo puno naših volontera i odraslih ljudi dobre volje koji dolaze i podržavaju nas u svakom pogledu, priča Odalović.

Vaspitačica ženske grupe u Dječjem domu Marina Lekić, ističe da se ovi prvi put, zajedno sa Dnevnim centrom za djecu sa smetnjama u razvoju koji je odskoro otvoren u sklopu ove ustanove, pridružuju akciji.


Drago nam je što smo učestvovali, a ovih akcija bi trebalo da bude što više, da ih svi podržimo i da još veća bude podrška koju dajemo djeci. U Dnevnom centru se za sada sve predviđeneaktivnosti realizuju, nadamo se da će biti još veći odaziv djece jer Centar posjeduje svu savremenu opremu, tako da mislim da može da im se pruži značajna podrška i u intelektualnom razvoju, obrazovno, socijalnom i svakom drugom smislu. Sva naša djeca su uključena u obrazovni sistem, znate da postoji posebno odjeljenje u školi u Zelenici, sa njima imamo odličnu saradnju i mislim da bi to trebalio podići na još veći nivo, rekla nam je Lekić.

Objavljeno 29. 02. 2017.

meME
Scroll to Top