Povodom svetskog dana osoba sa autizmom zgrada Opštine biće osvetljena u plavo

Povodom Svjetskog dana osoba sa autizmom večeras će zgrada Opštine biti osvjetljena u plavo. Simbolično ovaj datum, a u skladu sa epidemiološkom situacijom, obilježavaju NVO„Nova šansa u Novom“ i Opština Herceg Novi. NVO Nova šansa u Novom okuplja omladinu sa teškoćama u razvoju, a pruža im i mogućnost zaposlenja.

Ovaj datum ranije su obilježavali zajedno sa roditeljima, školama i drugim udruženjima ali zbog situacije sa korona virusom ove godine su izostala tradicionalna druženja. Predsjednice Vesne Odalović ,podsjetila je da su počeli sa radom prije 12 godina i da im je sve ove godine partner hercegnovska Opština: Ovo obilježavanje je najednostavnije što smo mogli da uradimo, kada je ovakva situacija.

Mi svake godine to tradicionalno obilježavamo kao i ostale datume koji su vezani za osobe sa invaliditetom. U saradnji sa opštinom radili smo zajedno Lokalni akcioni plan, osnovan je Savez za brigu osoba sa invaliditetom, u procesu je i formiranje kancelarije. To je dobro i saradnja sa Opštinom ide u dobrom pravcu, ocijenila je Odalović. Pandemija korona virusa i mjere koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje bolesti, svima je otežalo svakodnevno funkcionisanje, ali je problem izražajniji u porodicama među čijim članovima je i osoba sa invaliditetom. Vesna ima odraslog sina sa autizmom koji je situaciju mogao da prihvati, ali kod drugih roditelja je bilo baš teško: Imali smo dozvolu na nekih sat u određenim intervalima kada su mogli da izađu, ali to nije bilo dovoljno. Ali morali smo i mi da se prilagođavamo.

U kući je smo morali da se više animiramo, objašnjava Odalović. Zgrada Opštine od 19 sati biće osvjetljena u plavo, a kako je istakao Sekretar za društvene djelatnosti Darko Klasić to je znak podrške svim osobama sa autizmom: -Na ovaj način poručujemo svim našim sugrađanima moramo da ih prihvatamo i uključijemo u društvo. NVO Nova šansa takvim osobama pruža mogućnost rada i oni pokazuju sve sposobnosti, kazao je Klasić. S obzirom na to da u CG ne postoji registar osoba sa autizmom, jedna od aktivnosti kroz Lokalni akcioni plan u oblasti invalidnosti biće njegova izrada.

Objavljeno: 02. 04. 2021. godine