NVO “Nova šansa u Novom“ s pravom nosi ovo ime

Obuka za mlade osobe sa invaliditetom koje će uz nova znanja lakše tražiti svoje mjesto na tržištu rada, okončana je svečanošću u prostorijama NVO Nova šansa u Novom.Obuka je dio projekta „Podrška u stvaranju novih vještina i znanja osoba sa invaliditetom“ koji je finasirao Zavod za zapošljvanje Crne Gore iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju. Uvjerenja o uspješno završenoj obuci dobili su: Maja Kosić, Željko Banićević,Aleksandar – Saša Avramović, Radenko Andrić, Stevo Milošević, Bojana Matijašević, Darko Bergman i Josip Renić.

Predsjednica NVO „Nova šansa u Novom“ Vesna Odalović je, pozdravljajući predsjednicu opštine Natašu Aćimović i njene saradnike, predstavnike ZZZCG koje je predvodila Maja Bakrač, predstavnike hercegnovskog JP”Čistoća”, roditelje i učesnike u projektu rekla da je najprije bilo planirano da se uključi 14 osoba.

– Pozvali smo 27 osoba ali, iz njima poznatih razloga, trinaest osoba je odustalo. Jedan broj njih je osposobljen za izradu suvenira od reciklažog papira i to što oni rade zaslužuju pažnju a„Nova šansa“ sa pravom nosi taj naziv jer zaista daje šansu osobama koje su teže zapošljive. Posao poput ovog mogu obavljati ljudi koji su mu maksimalno i bez ograničenja posvećeni, a mi smo posvećeni ovoj djeci. Naše radno vrijeme je 24 časa dnevno, sedam dana u sedmici. Mislim da smo postigli velike rezultate, ali samo zahvaljujući predanom radu svih nas, kazala je Odalović.

Biro rada Herceg Novi i Zavod za zapošljavanje Crne Gore sprovode projekte kojima se osnažuju osobe sa invalidtetom kako bi se uključile u radni proces rekla je direktorica Biroa rada Maja Bakrač.Ona je dodala da je projekat “Nove šanse u Novom” srušio sve prepreke za uključivanje na tržište rada i samozapošljvanje teže zapošljivih lica i podsjetila da je u poslednje dvije godine posredstvom Biroa rada Herceg Novi zaposleno je 13 OSI.

Dodjeli diploma za osmoro učesnika obuke prisustvovali su predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović i Sekretar opštinskog Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport Vladimir Dželetović.Uz pohvale za rad i trud predsjednica Aćimović je naglasila da se osjeća pozitivna energija pri samom dolasku u prostorije „Nove šanse“.

-I ranije sam vam se divila i pratila vaš rad, a danas sam se i uvjerila u to jer sam, nažalost, prvi put tu. Želim da čestitam svima koji su danas dobili diplome. Svi vi ste slika ponosa i na tome vam zaista hvala, istakla je Aćimović.

   Povodom uspješne realizacije projekta a u nemogućnosti da prisustvuje svečanosti „Novoj šansi u Novom“ I predsjednici ove NVO Vesni Odalović čestitku je uputio ministar Suad Numanović i istakao da zalužuju sve pohvale kada je u pitanju zapošljavanje lica sa invaliditetom i unapređenje njihovog kvaliteta života.

Uvjerenja koja su štampana u štampariji ove NVO, koja je inače i prva digitalna štamparija u CG u kojoj rade mlade OSI, sa ponosom su svima pokazali učesnici projekta a Saša Avramović se zahvalio na šansi koja im je pružena da nešto novo nauče ali i da se druže.

Projekat „Podrška i pomoć osobama sa smetnjama u razvoju u procesu integracije u društvenu zajednicu“ traje 12 mjeseci.Kroz njega su mnladi prošli obuku obrade recikliranog papira od koga prave  razne suvenire koji su izuzetno maštovito ukrašeni. Svaki predmet će nositi oznaku da je ručni rad proizveden u “Novoj šansi u Novom”. Na ovaj način Herceg Novi dobija zaista autentične suvenire.

Valjda će se naći i prostor na kome bi se mogli izložiti i prodavati.

Objavljeno 03. 07. 2016.

Scroll to Top