Novogodišnji i božićni ukrasi (preuzeto – Radio Jadran)

Članovi nevladnog udruženja “Nova šansa u Novom”, u okviru projekta zapošljavanje lica sa invaliditetom, uz već poznat asortiman predmeta koje prave, ovih dana u ponudi imaju i ukrase sa novogodišnjim i božićnim motivima. Započeli su i ozbiljniju on line prodaju na društvenoj mreži Facebook.

Po riječima predsjednice ove NVO, Vesne Odalović sve predmete ručno izrađuju isključivo članovi “Nove šanse”, odnosno lica sa invaliditetom.

Kod nas je sve od reciklažnog papira. Rade osobe sa invaliditetom i ono do sad već naučeno, oni su probali da pretoče u korisne, prave predmete koje Novljani mogu da kupe. Cijene su, čini mi se, vrlo pristupačne. A ono što je stvarno bitno jeste da sve izrađuju svojim rukama – navodi ona.

Prije tri dana ova NVO je imala sastanak sa članovima Karitasa barske Biskupije, koja finansira nastavak projekta zapošljavanja lica sa invaliditetom. Po riječima Vesne Odalović, iz Karitasa su doveli psihologe iz Italije:

Oni su nas savjetovali da bi trebalo da uradimo ono što mi već odavno radimo i čime se “Nova šansa” posebno ponosi. Savjetuju da psihološku podršku treba da imaju i naši zaposleni, kao i osobe sa invaliditetom i njihovi roditelji. Da treba da stavljamo ponudu na Facebooku-a, a kao što vidite, mi to sve već imamo. Od procesa proizvodnje do gotovog proizvoda, a na kraju smo formirali i cijene, uz konsultacije sa osobama sa invaliditetom. To su njihovi predlozi, koliko bi trebalo šta da košta, nismo to mi odredili, već stvarno oni koji su to pravili – objašnjava ona.

Mada, prodaja za sada slabo ide, otkriva Odalović, ali to nije demotivisalo članove ovog udruženja, koji su predložili da se ponude mejlom pošalju ostalim organizacijama, upravama preduzeća i slično.

U ponudi imamo prelijepe ukrasne jelkice. Sve bismo stavili na sto, da kupci mogu da biraju, da kupe to od nas, naravno uz cijene koje oni sami odrede. Na kraju, mogu da nam kažu koliko sredstava imaju, pa da mi na osnovu toga dođemo i ukrasimo im hol ili kancelariju, a mi ćemo u okviru tih sredstava sve napraviti – obašnjava dalje Odalović.

Svi predmeti i urkasi mogu se kupiti, odnosno poručiti preko Facebook stranice NVO “Nova šansa u Novom”, kao i u prostorijama udruženja, u zgradi Novljanke, ili u njihovoj štampariji. Postoji i mogućnost naručivanja nekog konkretnog predmeta, kojeg bi člavnovi udruženja izradili po  narudžbi.

Dobra reklama za sve predmete je kafana “Bajker” u Sutorini, čiji vlasnik cijeni rad članova udurženja i redovan je kupac, a koristi i usluge štamparije.

Inače, u nedjelju je NVO “Nova šansa u Novom” ugostila predstavnicu Britanskog Coram International-a, Jorun Arnot. Gospođa Arnot se, kao predstavnica kuće koja pruža konsultantske usluge za UNICEF, upoznala sa radom organizacije i podatke o  aktivnostima uvrstila u analizu rada NVO u periodu od 2014. do 2017. godine.

UNICEF radi  studij sa fokusom na najaktuelnije potrebe i probleme posebno osoba sa invaliditetom. Studija će biti završena do kraja ove, a javnosti prezentovana do marta naredne godine, najavljuju iz NVO “Nova šansa u Novom”.

Objavljeno 30. 11. 2017

Scroll to Top