Nova šansa na korak od osnivanja preduzeća

NVO “Nova šansa u Novom” nastavlja sa proširenjem saradnje sa organizacijama koje podržavaju stvaranje što boljih uslova za razvoj socijalnog preduzetništva u Crnoj Gori, ali i regionu. Predsjednica naše NVO Vesna Odalović potpisala je ove sedmice u Herceg Novom Memorandum o saradnji sa menadžerom regionalnog Projekta Smart Start Biljanom Sekulić…

Cilj Projekta “Održivi uticaj civilnog društva kroz socijalno preduzetnistvo i inovacije u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crno Gori, Makedoniji i Turskoj-SMART START” je podrška u stvaranju povoljnog okruženja za socijalno preduzetništvo organizacija civilnog društva (OCD) i unapređenje njihove održivosti, finansijske sposobnosti i društvenog uticaja. U projekat je, po riječima Sekulićke, uključeno 20 NVO iz Crne Gore a “Nova šansa u Novom” je, sa svojim rezultatima rada i stalnim proširenjem aktivnosti i uključivanjem velikog broja mladih OSI u svoje projekte, već prepoznatljiva po svom uspjehu.

Projekat je regionalnog tipa. Kooordinator aktivnosti u Crnoj Gori je Institut za preduzetništvo i ekonomski (IPER). U njegovoj implementaciji saradjuje se sa: Centrom za promociju civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Centrom za razvoj neprofitnog sektora iz Srbije, YADA Fondacijom iz Turske, CEDRA iz Hrvatske i Centrom za istraživanje i razvoj politika iz Makedonije.

Na osnovu javnog poziva koji je bio u junu i trajao mjesec dana, prijavljivale su se OCD sa željom da razviju ekonomske aktivnosti u pravcu formiranja socijalnih preduzeca. Od pristiglih aplikacija, odabrano je 20 koje su usle u nas program. Ovih dana obilazimo organizacije radi procjene njihovih kapaciteta za razvoj ekonomske aktivnosti i potpisivanja Memoranduma o saradnji. Tim povodom smo posjetili i “Novu šansu u Novom”. U periodu od novembra do marta, 20 odabranih organizacija će pohadjati set od pet modula treninga, uključujući i pisanje biznis plana, kako bi razvili njihovu ideju. Po zavrsetku treninga u martu, od 20 organizacija, odabraće se 10 koje ce dobiti sredstva bespovratne podrške za razvoj njihovih ideja, rekla je Sekulić i dodala da će te NVO ujedno ući i u program mentorstva na period od godinu dana. Projekat SmartStart trajaće do aprila 2019. godine.

Oduševljena sam atmosferom i energijom koja vlada u NVO”Nova šansa u Novom”. Sve pohvale za rad i posvećenost mladih ljudi. Dopadaju mi se proizvodi i suveniri koje izraduju. Nova čansa je na korak do osnivanja socjalnog preduzeća i nadam se da ce dobiti naša sredstva porške kako bi mogli da razviju poslovanje sa uravnoteženim fokusom na ekonomske, socijalne i ekološke ciljeve, istakla je menadžer projekta Smart Start Biljana Sekulić tokom posjete našoj NVO.

Oduševljenje i zadovoljstvo postignutim nije krila ni naša predsednica Vesna Odalović uz nadu da će kroz ovaj a i nove Projekte uspjeti da se izbori da što vise mladih OSI radi i samostalno korača kroz život. Najvažnije joj je da se obezbijedi održavanje postojećih radionica koje se svakodnevno osvježavaju novim idejama. Mladi su već savladali brojne vještine i ne smije se dozvoliti “prazan hod” da se naučeno ne bi zaboravilo. Zato je neophodno održavati kontinuitet koji je neminovno i podsticaj za sve veći broj mladih OSI da nam se pridruže.

Objavljeno 31. 10. 2016.

Scroll to Top