Nova rampa za osobe sa invaliditetom

Nova rampa za osobe sa invaliditetom postavljena je u Igalu, na plaži ispod Titove vile.

Radi se o montažnoj rampi od inoxa 316, koja će olakšati silazak u more licima slabije pokretljivosti I licima sa invaliditetom. Rampa je postavljena u saradnji Opštine Herceg Novi, Agencije za izgradnju i razvoj grada, NVO „Nova šansa u Novom”, JP za upravljanjaje morskim dobrom i Instituta dr Simo Milošević. Projekat postavljanja novih spustnih rampi NVO „Nova šansa u Novom” u partnerstvu sa NVO „Novi razvoj” podržalo je i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma „Izgradnjom rampi učinimo da more bude pristupačno licima sa invaliditetom”.

Sekretar za lokalnu samoupravu, Željko Bajčeta istakao je zadovoljstvo ostvarenom saradnjom i činjenicom da su prethodno dogovorene aktivnosti realizovane na jednoj od najfrekventnijih lokacija, u neposrednoj blizini Instituta „Dr Simo Milošević“. Dodao je i da je trenutno u pripremi projektna dokumentacija za izgradnju trajne rampe na lokaciji u Meljinama. On je ovom prilikom podsjetio da je Opština Herceg Novi budžetom za ovu godinu opredijelila 30 hiljada eura za poboljšanje kvaliteta života lica sa invaliditetom, od čega će značajna sredstva biti izdvojena za izgradnju rampi.

Već je urađeno idejno rješenje trajne rampe u Meljinama, a nakon završetka određenih procedura u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom uslijediće glavni projekat, a potom i izvođenje radova, najavio je Ranko Kovačević iz Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Prethodna rampa je bila potpuno bez funkcije, dok je nova urađena po svim standardima kako bi osobe sa invaliditetom konačno imale prilagođen pristup moru bez pomoći asistenta rekla je predsjednica NVO Vesna Odalović.

Opšti cilj projekta je jačanje saradnje lokalne samouprave, javnih institucija i NVO sektora u cilju smanjenja diskriminacije osoba sa invaliditetom i promociju jednakosti. Koji je u potpunosti ispunjen postavljanjem spustne rampe.

Već u prvim minutima nakon postavljanja rampe imamo i prve kupače, to govori o potrebi ovakve rampe na javnim plažama. Još jedan zacrtani cilj iz Lokalnog akcionog plana u oblasti invalidnosti za Opštinu Herceg Novi za 2021 – 2023 godinu je ispunjen čiji je inicijator bila NVO „Nova šansa u Novom”. Jedino se tako I može zajedno – timski u rešavanju problema.