Nastavljamo sa usavršavanjem vještina i znanja

Početak realizacije Projekta „Neformalnom edukacijom do usavršavanja vještina i zapošljavanja osoba sa invaliditetom“ bio je povod za održavanje konferencije za novinare u našoj NVO “Nova šansa u Novom. Ovaj Projekat, kao održiv sistem podrške u učenju i zapošljavanju mladih OSI, podržan je od Zavoda za zapošljavanje Crne Gore sa 60.000 evra , partner u projektu nam je Opštinska organizacija gluvih i nagluvih Herceg Novi…


U Projekat „Neformalnom edukacijom do usavršavanja vještina i zapošljavanja osoba sa invaliditetom“ je uključen veliki broj mladih sa invaliditetom, kako onih koji su i prošle godine radili na sličnom projektu, tako i novih članova.Na konferenciji su o projektu I njegovom doprinosu obuci mladih OSI ali I u unapređenju saradnje predstavnika organizacija i institucija koje se bave potrebama osoba sa invaliditetom u lokalnoj zajednici govorile predsjednica naše NVO Vesna Odalović I načelnica hercegnovskog Biroa rada Maja Bakrač kao I psiholog Ljiljana Seferović.


Projekat je dobijen od Zavoda za zapošljavanje CG kroz grant šema, deset mjeseci će trajati, kao i prošle godine, ali sa novinama u savladavanju novih vještina. Htjeli smo da mladi usavrše ono što su već naučili, da se naprave konkretni predmeti koji će imati upotrebnu vrednost. Planirali smo da zaposlimo onu omladinu koju smo već obučili, ovog puta ne njih šestoro, već osmoro. Obuka je predviđena na mjesec sedam mjeseci će biti u random odnosu. Pored njih osmoro imaćemo i tri lica koji će asistirati, a to je veliki rezultat, jer 11 lica skinuti sa Biroa i radno angažovati je nešto čime treba da se ponosimo,-rekla je Vesna Odalović.
Osobe sa invaliditetom na području naše opštine nemaju kontinuiran sistem podrške u svrhu angažovanja na tržištu rada, kao ni u samozapošljavanju. Cilj Biroa rada Herceg Novi je osnaživanje mladih OSI ali I lica koja ih angažuju kako bi se ova situacija u praksi mjenjanjala rekla je načelnica Biroa Maja Bakrač.

Pružajući podršku OSI pomažemo im da usvajaju životne vještine, da razvijaju sopstvene potencijale, postaju društveno korisni i zadovoljni, to utiče na kvalitet života u porodici a samim tim i društva u cjelini. Vjerujemo da će i ovaj projekat kao i svi do sada biti uspješno realizovan. Iskreno se nadam da će ovo postati tradicija, što po meni već i jeste. NVO Nova šansa u Novom je zaključila ugovor sa ZZZCG o dodjeli granta za sprovođenje ovog projekta.Projektne aktivnosti se sprovode za osam lica, u trajanju od 10 mjeseci I za sedam lica u trajanju ne dužem od polovine trajanja projekta. Zavod će finansirati do 98% opravdanih troškova projekta. Zahvaljujem se Vesni čiji primjer treba da posluži kao dobra praksa svim poslodavcima. Ujedno ponavljam poziv svim poslodavcima da učestvuju i budu društveno odgovorni, da daju doprinos njihovom uključivanju na tržište rada, a Zavod će pružati podršku realizaciji ovog i sličnih projekata,- rekla je Bakrač.


 U cilju lakšeg prilagođavanja na radno okruženje , što se i u dosadašnjem procesu pokazalo održivim, iako u zahtjevnim uslovima tržišnog poslovanja, svakako i za opštu socijalizaciju, podršku pruža psiholog Ljilja Seferović.


Radosna sam što mogu svojim doprinosm da učinim nešto da poboljšam komunikaciju sa ljudima sa kojima radim. Da ih naučim drugačijem načinu prilaska rješavanju problema.Nadam se da ćemo i kroz buduću saradnju postići ono što želi mo. Kao i do sada, jačamo samopouzdanje na jedan neobičan način. U suštini mladi igrom upoznaju sebe i druge sa kojima dolaze u kontakt, sa kojima se druže i rade,-rekla je Seferović.
Konferenciji je prisustvovao I predsjednik OO gluvih I nagluvih Herceg Novog Mladen Krnjajić čija organizacija pruža podršku u smislu upoznavanja sa znakovnim jezikom kroz organizovanje radionica, veliki broj članova naše NVO, roditelji, građani koji su sa nama od osnivanja kao I predstavnici Turističke organizacije koji ne samo da nas podržavaju već I razvesele poklonima. Naime, gradska TO nas je obradovala poklon vaučerima za Novogodišnje praznike a to su ponovili I danas. Poklon vaučere nam je uručio Milutin Govedarica I obećao I konkretnu pomoć Turističke organizacije.


Nadam se da će I svi ostali vidjeti i prepoznati rad ove i svih ostalih NVO-a koje se bave OSI. Nadam se da ćemo ih uključiti I u sport. Vrata TO su vam uvijek otvorena i mi smo spremni da vaše proizvode predstavimo na sajmovima, kako bi svi vidjeli šta mi imamo u našem gradu, rekao je Govedarica.
Zadovoljstvo zbog nastavka projekta I zahvalnost našoj NVO u ime mladih OSI koji su angažovani izrazio je Aleksandar Saša Avramović. On nije skrivao radost svih ne samo zbog nastavka obuke I savladavanja novih vještina I znanja već I zbog druženja u “Novoj šansi u Novom” koja im je postala druga kuća I gnezdo u kome slobodno lepršaju krilima koja su nekada brza, nekada sporija ali ih vetrovi razumijevanja I ljubavi usmjeravaju na pravi I uspješan let u sigurniju budućnost.

Objavljeno 25. 02. 2017.

Scroll to Top