Izložba članova NVO „Nova šansa u Novom“ – Kreativnost i nadarenost bez granica

U „Spa galeriji“ Instituta Igalo večeras je otvorena veoma zanimljiva izložba radova od recikliranog papira, koju je pripremila omladina NVO „Nova šansa u Novom“. Brojni gosti i prijatelji oduševljeno su razgledali maštovito urađene korpe, posude, slike, šešire, lampe i još mnogo toga. Ako niste večeras bili na otvaranju, poruka omladine je da ih posjetite narednih 12 dana u Spa galeriji.

Da su uvjek dobro došli i da će uvjek biti uz njih, potvrdio je rukovodilac galerije Željko Vavić.

-Izuzetno smo ponosni što ustupamo ovaj izložbeni prostor našim junacima, kreativcima i uvjek ćemo biti tu za njih, kazao je Vavić.

Radovi su nastali u okviru projekta „Neformalnom edukacijom do usavršavanja vještina i zapošljavanja lica sa invaliditetom“, za koji su potpisali ugovor sa Biroom rada u decembru prošle godine. Projekat je pružio održiv sistem podrške i razvijanje vještina putem edukacije, a glavni cilj je održivo zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kazala je načelnica Biroa rada u Herceg Novom Maja Bakrač.

-Saradnja sa NVO „Nova šansa u Novom“ traje od njenog osnivanja. Svi projekti su uspješno realizovani i stalno idemo korak dalje. Osnovni cilj Zavoda je stvoriti mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja teže zapošljivih lica. Konstantno sprovodimo kampanju da se poslodavci, osobe sa invaliditetom i ostali građani informišu o benefitima zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Nova šansa u Novom, sa svim svojim aktivnostima, predstavlja dobar primjer koji trebaju i ostali da slijede, kazala je Bakrač.

Ponos što sarađuju sa tako respektabilnom organizacijom iskazala je sekretarka za društvene djelatnosti i sport Vesna Samardžić i istakla da će Opština i u buduće pružati punu podršku ovoj nevladinoj organizaciji.

-Kada je riječ o strateškim projektima koje planira Opština u narednom periodu, a koji se odnose na lica sa invaliditetom, ova kao i ostale NVO, će biti naši dobri partneri koji će kreirati politiku razvoja grada i unapređenja svih onih segmenata koji se tiču direktno osoba sa invaliditetom, istakla je Samardžić.

Članovi Nove šanse su pokazali da su odgovorni i spremni da realizuju ovako velike projekte, istakla je doktorka Tamara Vujović, savjetnica predsjednika Opštine.

-Njihove aktivnosti su konstantne, sjajno se nadovezuju jedne na druge i odlično utiču na ostale članove organizacije, ali i na cijelu zajednicu. Pokazali su da su dobar partner i primjer kako treba učestvovati u životu zajednice. Održiv sistem u učenju i uopšte unapređenje kvaliteta života ove grupe naših sugrađana naš je osnovni zadatak. Opština će raditi Akcioni plan za osobe sa invaliditetom koji će u najkraćem vremenu biti donešen, kazala je Vujović.

Zadovoljstvo što su organizovali odličnu izložbu na kojoj su se okupili njihovi prijatelji, završili projekat i imaju čime da se pohvale, u prvom redu velikim brojem zaposlenih osoba, istakla je predsjednica NVO Nova šansa u Novom Vesna Odalović.

-Zahvaljujem se Opštini, Zavodu za zapošljavanje na divnim grantovima, javnim radovima, subvencijama i vlasnicima predivne galerije Spa. Trenutno imamo 15 lica sa invaliditetom koji su zaposleni u našoj organizaciji, a pored njih imamo i asistente, tako da nas je u Novoj šansi na platnom spisku 27. Sve to zahvaljujući Opštini koja nam plaća prostor, PKB-u koji nam je dio prostora dao gratis, a i JP Morsko dobro koji nam je ustupio štand gdje prodajemo svoje proizvode. Mi smo presrećni!, poručila je Odalović.

Izložba je otvorena do 13. septembra

Objavljeno 02. 09. 2017.