Filmovi za osobe sa invaliditetom na Reviji BOSIFEST u Herceg Novom

U Herceg Novom će 2. i 3.aprila biti održana Revija filmova sa internacionalnog festivala filmova za osobe sa invaliditetom BOSIFEST koji je već pet godina organizuje u Beogradu. Organizator Revije je Nevladina organizacija “Nova šansa u Novom” koja se i bavi problemima osoba sa invaliditetom.

Tokom dva dana biće prikazano sedam filmova koji su nagrađivani na Bosifestu ali i na drugim filmskim festivalima, među kojima je i Kanski.

 Selekciju je napravio direktor Bosifesta Darko Ivić.Reviju će otvoriti američki film LUCY , zatim će biti prikazan film TEN TO FOUR koji dolazi iz Velike Britanije, a treći je španski film HROMOZOM 5.

Drugog dana Revije na repertoaru su filmovi PORTRETI EMOCIJA iz SAD, Italijanski animirani film TUŽNA NOGA, potom američki DNEVNICI KOLICA: JEDAN KORAK NAPRIJED i na kraju kanadski KORAK NAPRIJED. Filmovi će biti prikazani u Dvorani “Park”. Projekcije počinju u 12 časova i ulaz je slobodan.

Filmovi koji će biti prikazani na Reviji traju od sedam do 70 minuta . Evo i njihovog kratkog sadržaja. 

LUCY

Autor: Libi Blud

Zemlja porijekla: SAD

Trajanje: 11 minuta

Žanr: drama

Na početku filma vidimo Lusi samu u svojoj sobi, a nakon nekoliko scena njena mašta počinje da oživljava. Ona čuje u pozadini glas svoje majke ali istovremeno oživljava svoj živopisni svijet. Reditelj Libi kaže da je ovim filmom želio da pokaže kako izgleda svijet jedne autistične osobe. „Oni su mnogo pametniji nego što nam se čini. Oni su genijalci, jer oni mogu da rade stvari koje ne možemo da uradimo“, kaže reditelj ovog filma. Režiju filma potpisuju Libi i Aisia Blud.“Moje barijere nisu moje granice, one su moje kamene stepenice do veličine“. Reditelji kažu da je sve počelo sa ovim citatom i sjećanjem na djetinjstvo koje je obilježeno odrastanjem uz mlađeg brata Luku koji je autističan. Film „Lucy“ nas vodi u svijet autizma i na putovanje kroz šarene svjetove male „Lucy“.

10:4 -TEN TO FOUR

Autor: Gaj Natanel

Zemlja porekla: Velika Britanija

Trajanje: 5 minuta

Žanr: Eksperimentalni / Dokumentarni film

Uronjen u bogatstvo čula film 10:4 ispituje iskustvo slijepog čovjeka kroz teksture, boje i svakodnevne zvukove. Jedan stan u sjevernom Londonu postaje ishodište sjećanja i želja, baveći se tenzijom lišavanja čula, a istovremeno postavljajući osnovno pitanje: da li ljudi koji vide zaista mogu da iskuse i razumiju kako je to biti slijep?

HROMOZOM 5

Autor: Maria Rilpoli, Lisa Pram

Zemlja porijekla: Španija

Trajanje: 62 minuta

Žanr: Dokumentarni film

Španski dokumentarni film “Hromozom 5” počinje Andreinim rođenjem. Ona je pijrevremeno rođena, prelijepa i drugačija. Njeni roditelji počinju potragu za odgovorom i dijagnozom koja će trajati više od godinu dana. Lisa Pram, njena majka, napisaće Malu crnu knjigu, veoma ličnu knjigu sa tekstovima, crtežima i fotografijama. Hromozom 5 snimljen je na osnovu ovog ličnog dnevnika. Ovo je priča o gubitku i pronalasku. Andrei je kasno dijagnostifikovan rijedak sindrom, izgubila je mali dio svog petog hromozoma…

PORTRETI EMOCIJA

Autor:Slavomir Grunberg

Zemlja porijekla: SAD

Trajanje: 70 minuta

Žanr: Drama

Film „Portreti emocija“ je priča o borbi jednog slikarskog genija (Džonatan Lerman) sa autizmom i drami kroz koju prolazi njegova porodica kako bi ga razumjela. U želji da se izrazi i komunicira, on stvara portrete sopstvenih emocija. Film preispituje pretpostavke o inteligenciji i talentu osoba sa posebnim potrebama.

TUŽNA NOGA

Autor: Franćesko Filipi

Zemlja porijekla: Italija

Trajanje: 8 minuta, 24 sekunde

Žanr: Animacija

Dokumentarac o ljubavnoj priči i prijateljstvu u Belfastu, tokom velikog konflikta, koji pokazuje kako je zajednica gluvih prevazišla religiozne i političke razlike, koje su dijelile Sjevernu Irsku 30 godina.Đovani je dijete koga zovu „Tužna noga“, zbog njegovih slabih nogu. Zbog invaliditeta, on je vezan za svog tvrdoglavog druga iz razreda. Uprkos svemu, Đovani prihvata život sa ironijom. Potajno je zaljubljen u slatku djevojčicu Rouz. Nažalost, ona svaki put kada ga vidi vezanog, uplašeno bježi…

WHEELCHAIR DAIRES:ONE STEP UP (DNEVNICI KOLICA:KORAK NAPRED)

Autor: Reid Davenport

Zemlja porijekla: SAD

Trajanje: 27 minuta, 36 sekundi

Žanr: Dokumentarni film

Gledaoci će upoznati tri Evropljanina sa invaliditetom i pratiti jedno putovanje po čitavoj Evropi.Gavin je 39-ogodišnjak iz Dablina, čiji se pogled na invaliditete i pristupačnost promijenio kada je prije 15 godina obolio od multiple skleroze. Metju je 23-ogodišnji student prava na Sorboni u Parizu, koji ima spinalnu mišićnu atrofiju i želi da usavršava pravo u Americi. Fransoa, 33-ogodišnji novinar, koji boluje od cerebralne paralize,ima svoju radio emisiju o hendikepiranima i zalaže se za prava osoba sa invaliditetom u svom rodnom Brislu.

STEP UP – KORAK NAPRED

Autor: Tomas Wormser

Zemlja porijekla: Kanada

Trajanje: 50 minuta,

Žanr: Dokumentarni film

Žak je dvadesetogodišnji plesač sa uspješnom karijerom pred sobom, ali se u trenutku sve mijenja – u saobraćajnoj nesreći on gubi desno stopalo. Step Up prati prve tri godine njegovog života poslije nesreće: prve korake, povratak na plesni podijum sve do trijumfalnog zajedničkog nastupa sa slavnim kolegom Mikailom Barišnikovom…