BOSIFEST u Herceg Novom

Revija filmova sa Bosifesta beogradskog međunarodnog filmskog festivala posvećenog osobama sa invaliditetom, prvi put je održana u Crnoj Gori, 2. i 3. aprila 2014. godine u Herceg Novom. Program je priredila nevladina organizacija „Nova šansa u Novom“, u saradnji sa NVO „Hendi Centar Koloseum“, koja već pet godina organizuje Bosifest. Na tom festivalu je do sada prikazano oko 180 filmova koji govore o osobama sa invaliditetom.

„Na repertoaru u Herceg Novom prikazano je sedam filmova koji su ranije prikazivani na Bosifestu, a selekciju je napravio Darko Ivić, direktor ove značajne i jedine manifestacije te vrste u jugoistočnoj Evropi“, izjavila je predsednica „Nove šanse u Novom“ Vesna Odalović.  Reviju je otvario film „Lucy“ koji govori o svetu autizma, s obzirom na to da je 2. april obeležen i kao Dan osoba sa autizmom.


Odalović je sitakla da svi treba da vide kako žive ljudi sa invaliditetom u svetu, kako se snalaze, koliko i na koji način im države pomažu.
Projekat se realizovao iz sredstava dobijenih od igara na sreću i podržan je od Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva za ljudska i manjinska prava.
Prema rečima producenta Zorana Živkovića, jednog od dugogodišnjih organizatora filmskog festivala u Herceg Novom, revija je ambiciozan projekat kojim Herceg Novi, kao grad festivala, dobija još jedan.  Ovo je pilot projekat kojem će i na predstojećem, 28. Montenegro film festivalu u Herceg Novom biti pružena puna logistička i kreativna podrška, dodaje Živković.
„Nova šansa u Novom“ osnovana je 2008. godine sa ciljem pružanja pomoći osobama sa invaliditetom, od psiholoških radionica preko radnog osposobljavanja do zapošljavanja.