Dan osoba sa autizmom

2. april – Nevladina organizacija „Nova šansa u Novom“ obilježila je Dan osoba sa autizmom. U prostorijama ove NVO na Toploj okupio se veliki broj omadine sa invaliditetom, roditelja i volontera- srednjoškolaca i studenata. Skromnije nego prošle godine, kada je ovaj datum obilježen revijom filmova sa međunarodnog festivala filmova osoba i o osobama sa invaliditetom „Bosifest“, obilježen je 2.april. Omladina se , zajedno sa raditeljima i članovima NVO prošetala do obale gdje su pustili balone koje je vjetar nosio zajedno sa njihovim porukama da su različitosti prihvatljive što „Nova šansa u Novo“ i mladi dokazuju.

-Dan osoba sa autizmom danas je obilježen mnogo skromnije nego prošle godine kada je u Herceg Novom organizovana Revija filmova osoba i o osobama sa invaliditetom „Bosifest“. Nadamo se da će bolje biti iduće godine ali smo presreni što nam se i danas pridružio veliki broj volontera bez kojih „Nova šansa u Novom“ ne bi bila ono što jeste. Bilo je dosta volontera iz Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ koje je direktor ove obrazovne ustanove danas oslobodio nastave da bi se družili sa našom djecom , na čmu smi svima izuzetno zahvalni. Izašli smo ispred „Novljanke“ u majcama i sa balonima i na taj način obilježili Dan da bi se znalo da smo dio društva i ove zajednice, rekla je predsjednica NVO“Nova šansa u Novom“ Vesna Odalović

Među srednjoškolcima volonterima ima i studenata iz Igala. Na Toploj je danas bio i student Fakulteta za primjenjenu fizioterapiju u Igalu Nemanja Laban koji je iz Berana i nije krio zadovoljstvo današnjim okupljanjem na Toploj.

-Oduševljen sam što sam danas mogao da učestvujem u ovom programu. Jeste da je bilo skromnije nego prethodnih godina, ali je važno da je to od srca. Mi želimo da se osobe sa autizmom uključe u društvo kao i svi ostali jer različitosti su prihvatljive,- rekao je Nemanja. On već nekoliko godina volontira i,kako je rekao, trudi se da utiče na kolege sa fakulteta da mu se pridruže i uključe. Kolege mu se i pridružuju jer je pomoć mladima sa invaliditetom nešto što se radi od srca i nagrađuje osmjehom tih lmadih ljudi, a sve to nema cijenu. Članovi i volonteri Nove šanse u Novom danas su sa transparentom koji podsjeća da je 2.april Dan osoba sa autizmom i sa puno balona prošetali od Tople do obale. Tamo su pustili balone sa puno radosti ali i željom da se poštuju različitosti i da svi ljudi na svijetu imaju ista prava. Druženje su nastavili na Toploj uz muziku i igru pokazujući tako na najbolji način da se samo toplinom ljudske duše i pažnjom nipodatavaju različitosti.

Objavljeno 22. 04. 2015.

Scroll to Top