Дан особа са аутизмом

2. април – Невладина организација „Нова шанса у Новом“ обиљежила је Дан особа са аутизмом. У просторијама ове НВО на Топлој окупио се велики број омадине са инвалидитетом, родитеља и волонтера- средњошколаца и студената. Скромније него прошле године, када је овај датум обиљежен ревијом филмова са међународног фестивала филмова особа и о особама са инвалидитетом „Босифест“, обиљежен је 2.април. Омладина се , заједно са радитељима и члановима НВО прошетала до обале гдје су пустили балоне које је вјетар носио заједно са њиховим порукама да су различитости прихватљиве што „Нова шанса у Ново“ и млади доказују.

-Дан особа са аутизмом данас је обиљежен много скромније него прошле године када је у Херцег Новом организована Ревија филмова особа и о особама са инвалидитетом „Босифест“. Надамо се да ће боље бити идуће године али смо пресрени што нам се и данас придружио велики број волонтера без којих „Нова шанса у Новом“ не би била оно што јесте. Било је доста волонтера из Средње школе „Иван Горан Ковачић“ које је директор ове образовне установе данас ослободио наставе да би се дружили са нашом дјецом , на чму сми свима изузетно захвални. Изашли смо испред „Новљанке“ у мајцама и са балонима и на тај начин обиљежили Дан да би се знало да смо дио друштва и ове заједнице, рекла је предсједница НВО“Нова шанса у Новом“ Весна Одаловић

Међу средњошколцима волонтерима има и студената из Игала. На Топлој је данас био и студент Факултета за примјењену физиотерапију у Игалу Немања Лабан који је из Берана и није крио задовољство данашњим окупљањем на Топлој.

-Одушевљен сам што сам данас могао да учествујем у овом програму. Јесте да је било скромније него претходних година, али је важно да је то од срца. Ми желимо да се особе са аутизмом укључе у друштво као и сви остали јер различитости су прихватљиве,- рекао је Немања. Он већ неколико година волонтира и,како је рекао, труди се да утиче на колеге са факултета да му се придруже и укључе. Колеге му се и придружују јер је помоћ младима са инвалидитетом нешто што се ради од срца и награђује осмјехом тих лмадих људи, а све то нема цијену. Чланови и волонтери Нове шансе у Новом данас су са транспарентом који подсјећа да је 2.април Дан особа са аутизмом и са пуно балона прошетали од Топле до обале. Тамо су пустили балоне са пуно радости али и жељом да се поштују различитости и да сви људи на свијету имају иста права. Дружење су наставили на Топлој уз музику и игру показујући тако на најбољи начин да се само топлином људске душе и пажњом ниподатавају различитости.

Objavljeno 22. 04. 2015.

Leave a Comment

Your email address will not be published.